Projekt UČÍME SE VZÁJEMNĚ - Nadace PANGEA

 

V rámci projektu "Učíme se vzájemně" - podpořeného Nadací PANGEA pro rok 2015 částkou 5.000Kč - jsou úspěšně realizovány tyto aktivity:

DĚDEČKOVA DÍLNA

Chlapci (ale i dívky) ve věku 8 – 15 let pod vedením zkušených dědečků (seniorů) získávají zkušenosti a dovednosti při práci s ručním nářadím (pilkou, kladívkem, vrtačkou,…). Učí se tvořit různé předměty, provádět drobné opravy, věnují se práci s přírodními materiály tj. hlavně se dřevem, poznávají různé druhy dřeva a další materiály.

V roce 2015 se do Dědečkovy dílny zapojilo celkem 13 dětí a 2 senioři, kteří svou práci vykonávali bez nároku na odměnu. Skupinka o maximálním počtu 8 dětí se v dílně Centra pro rodinu schází pravidelně 1x týdně na 2 hodiny.

 



ODPOLEDNE PRO PRARODIČE S VNOUČATY DO 6 LET

Do této aktivity se zapojují babičky a dědečkové se svými vnoučaty do 6 let anebo ženy v seniorském věku s dětmi, které právě hlídají. Vždy jsou pro ně připraveny společné aktivity (tvoření, zpívání, čtení pohádek, soutěžení, opékání, vaření, výlety… apod.), kde aktivně tráví čas s vnoučaty a svými vrstevníky.

Setkání se v roce 2015 konalo již dvakrát a další se připravuje. Dosud se aktivně zapojilo 10 seniorů a 14 dětí. Každé setkání trvá přibližně 3 hodiny.

 



ŠIKOVNÉ VČELIČKY

Šikovné včeličky jsou volnočasový kroužek pro předškolní děti ve věku od 4 do 6 let, kde děti tvoří pastelkami, barvami, učí se stříhat, lepit a modelovat, trénují nácvik správného držení pastelky, pracují s prsty i štětci. Dále se seznamují s přírodními materiály, zajímavým a bezpečným odpadovým materiálem, s korálky či knoflíky. Děti zkouší řešit kreslené hádanky, malování s básničkou, volnou kresbu, malbu na relaxační hudbu nebo vybarvování pevně ohraničeným ploch a omalovánek. Všechny činnosti jsou přizpůsobeny věku malých výtvarníků.

Tato aktivita probíhá 2x týdně a aktivně se do ní zapojují 2 babičky, které dětem pomáhají s jednotlivými činnostmi. Děti i senioři se tak vzájemně obohacují, inspirují a aktivizují. 

Celkem se do této aktivity v roce 2015 zapojilo 32 dětí a 2 senioři, kteří svou práci vykonávali dobrovolně, tedy bez nároku na honorář. Každý týden se scházejí 2 skupiny o maximálním počtu 12 dětí na 2 hodiny.

 


Zpět
PŘIDEJTE SE DO KLUBU PŘÍZNIVCŮ CESTY PRO RODINU
Newsletter
Jsme hrdým členem Sítě pro rodinu
KDE NÁS NAJDETE
Milí rodiče malých dětí, víte, že si v rámci celoevropského projektu "Euroklíč" můžete zapůjčit speciální klíč, abyste se dostali na bezbariérová WC po celé ČR a v Evropě?
Šatník
Děkujeme všem dárcům!
shrnutí základních informací pro příchozí občany z Ukrajiny
Rádi bychom vám představili novou službu – Psychologické poradenství
Dárkový poukaz na služby Rodinného centra
ŽENA REGIONU 2018
Šatník