Projekt „Psycholog v rodinném centru“ – BURZA FILANTROPIE 2022

Setkávání s psychologem má být podporou pro rodiče, kteří se dostávají do nesnadných situací ve výchově dětí či ve vztazích. Především (ale nejen) rodiče dětí, které mají specifické potřeby, se často mohou cítit nekompetentní pro zvládání výchovných požadavků, pochybují o svých schopnostech a vztahu k dítěti. Tento jejich pocit může být ještě podpořen nepochopením okolí, které nezná speciální potřeby jejich dítěte (např. Hyperaktivita, impulzivita u dětí s ADHD je považována za důsledek nevhodné výchovy). Náročné situace vnáší také nespokojenost a konflikty do vztahů v rodině, ať již partnerských nebo rodičovských. Podpora pro rodiče by tedy současně mohla působit preventivně v oblasti rozpadu rodiny.

 

Cíl projektu:

Cílem projektu je podpořit ženy v roli matek příp. muže v roli otců formou psychologického individuálního poradenství a dvou uzavřených tematických svépomocných skupin pod vedením psychologa v Rodinném centru. Matky/otcové tak získají důležitou podporu v oblasti výchovy, vývoje a péče o dítě, sladění role matky/otce  a manželky/manžela. Zjištění, že ostatní řeší podobné těžké situace s dětmi, přinese úlevný efekt a naději v řešení situace. Součástí je i edukace rodičů, poskytování informací nejenom vedoucím skupiny/odborným pracovníkem, ale také ostatních členů skupiny díky svým zkušenostem. Cílem projektu je také formou individuálních setkání podpořit děti od 6 let, které se ocitnou v obtížné rodinné či sociální situaci. Pomoci jim zorientovat se v situaci, nalézt a podpořit jejich vnitřní zdroje ke zvládnutí jejich situace. Jednalo by se především o děti rozcházejících se rodičů a děti se specifickými potřebami (děti s ADHD, úzkostné děti, děti emočně nestabilní apod.).

 

Dalším přínosem je možnost interpersonálního učení ve skupině, možnost korektivní emoční zkušenosti (uvědomění si zažitých stereotypů, které nám mohou způsobovat obtíže). Dalším důležitým faktorem je rozvoj sociálních dovedností, které následně rodič může využít v reálném prostředí, kde se často setkává s nepochopením pro specifika svého dítěte (bývá považováno za nevychované, „divné“, agresivní..). Důležitou součástí bude také prožitek toho, že jsem užitečný pro ostatní ze skupiny a důležité je také dovolit, aby oni mohli být důležití pro mě.

 

Z Burzy filantropie jsme si v tomto roce odvezli šeky v celkové hodnotě 47 000 Kč. Náš projekt podpořili donátoři:

Šmídl Provozní Holding s.r.o.

Město Lanškroun

Město Žamberk

Město Česká Třebová

Pardubický kraj

Konzum – Jsme tu doma

 

Velmi si této podpory vážíme a všem donátorům DĚKUJEME!


Zpět
PŘIDEJTE SE DO KLUBU PŘÍZNIVCŮ CESTY PRO RODINU
Newsletter
Jsme hrdým členem Sítě pro rodinu
KDE NÁS NAJDETE
Milí rodiče malých dětí, víte, že si v rámci celoevropského projektu "Euroklíč" můžete zapůjčit speciální klíč, abyste se dostali na bezbariérová WC po celé ČR a v Evropě?
Šatník
Děkujeme všem dárcům!
shrnutí základních informací pro příchozí občany z Ukrajiny
Rádi bychom vám představili novou službu – Psychologické poradenství
Dárkový poukaz na služby Rodinného centra
ŽENA REGIONU 2018
Šatník